SCURT ISTORIC

 

„Istoria este un poem ciclic, scris de către timp, despre memoriile Omului.” (P.B.Shelley)

                        Poemul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” începe cu a fost odată, în 1969, când a fost înfiinţat în Baia Mare Liceul Pedagogic de Educatoare.

                        Următoarele versuri ale poemului au fost scrise de-a lungul timpului, marcând câteva metamorfozări, etape intermediare în devenirea unei instituţii emblematice a învăţământului maramureşean.

                     Astfel, în 1982, după ce profilul pedagogic fusese mutat la Sighet, liceul e denumit, impersonal, Liceul Industrial nr. 9. Cu toate acestea, corpul profesoral de excepţie şi elevi merituoşi au menţinut standardele înalte pe care instituţia şi le-a impus.

                  Anul 1990 aduce o inspirată schimbare, prin alegerea geniului eminescian ca patron spiritual al singurului Liceu Teoretic cu profil umanist din judeţ.  Nouă ani mai târziu, în 1999, valorile promovate de colegiul nostru sunt recunoscute oficial prin conferirea statutului de Colegiu Naţional.

                 Secolul XXI impune un alt ritm poemului devenirii noastre şi, ca încununare a întregii activităţi desfăşurate în cadrul proiectelor naţionale şi internaţionale, Colegiul primeşte în 2004 certificatul de Școală Europeană, titlu menţinut de atunci prin demersurile profesorilor şi ale elevilor.

                Începând cu 2012, poemul devine ciclic prin revenirea – firească – a profilului Pedagogic, specializarea Educator-puericultor.

Și, pentru că istoria se scrie în prezent, nu putem pune punct, ci doar o virgulă şi, eventual, un va urma…

…la fel cum fluturele parcurge o metamorfoză completă în patru stadii, de la ou la adult, tot astfel şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” a cunoscut o transformare în timp, de la înfiinţarea unei noi instituţii de învăţământ, la ceea ce reprezintă azi colegiul nostru. Însă acest fluture nu este unul oarecare, iar evoluţia sa va continua, cu siguranţă, dincolo de stadiile convenţionale de metamorfoză…

„Şcoala Europeană”

 Festivitatea de decernare a certificatelor “Școala Europeană – 2016” 

Colegiul National Mihai Eminescu a avut onoarea de a raspunde invitatiei de a participa la editia a VII-a a conferintei organizate anual de Institutul European din Romania. Evenimentul a fost organizat pe data de 7 decembrie 2016, in cadrul hotelului Radisson Blu, Bucuresti. Intalnirea a reunit reprezentanti de marca ai mediului de afaceri si ai clasei politice precum: ambasadori ai tarilor vecine, ministri de externe si secretari de stat.

Premiul vine sa confirme faptul ca NOI, Colegiul National Mihai Eminescu, Baia Mare, intelegem sa facem educatie intr-o maniera in care utilul – respectarea programelor scolare in vigoare – se imbina cu placutul – implementarea unor proiecte nationale si europene, care au ca obiectiv principal implicarea activa a elevilor in contexte socio-culturale deosebite menite sa demonstreze ca elementele teoretice predate in cadrul orelor de curs au o corespondenta directa in viata reala.

  Festivitatea de decernare a certificatelor “Școala Europeană – 2013” 

Ministrul Educaţiei Naţionale, domnul Remus Pricopie, a premiat luni, 20 mai 2013, cele 64 de unităţi de învăţământ preuniversitar desemnate câştigătoare la a X-a ediţie a Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană”. La ediţia din acest an s-au înscris 116 unităţi de învăţământ preuniversitar din 36 de judeţe şi din municipiul Bucureşti. Fiecareunitate de învăţământ va primi certificatul „Şcoală Europeană – 2013″ şi un premiu în valoare de 5.000 leicare va fi utilizat exclusiv pentru dotări. Şapte unităţi şcolare deţin de 10 ani, neîntrerupt, titlul de „Şcoală Europeană”. Acestea au primit, în acest an, pentru a patra oară (2004, 2007, 2010 şi 2013) certificatul „Şcoală Europeană”: Colegiul Economic din Buzău, Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgovişte, Colegiul Naţional „O. Goga” din Sibiu, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare, Liceul „Ştefan Procopiu” din Vaslui, Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” din Deva şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 din Oradea.

Festivitatea de decernare a certificatelor “Școala Europeană – 2010” , 22.04.2010

Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Petru Funeriu a oferit premii joi, 22 aprilie 2010, celor 60 de unitati de invatamant preuniversitar castigatoare a Competitiei Nationale “Scoala Europeana”. Festivitatea de decernare a titlului “Scoala Europeana” s-a desfasurat la Palatul Parlamentului – Sala Spiru Haret. Fiecare unitate de invatamant va primi certificatul si trofeul “Scoala Europeana – 2010”. La editia din acest an, un numar de 7 unitati scolare printre care si Colegiul National “Mihai Eminescu” Baia Mare, obtin, pentru a treia oara, certificatul “Scoala Europeana” (2004, 2007, 2010). Competitia Nationala “Scoala Europeana” se adreseaza tuturor unitatilor de invatamant preuniversitar implicate in activitati/programe/proiecte de cooperare europeana.

Festivitatea de decernare a certificatelor “Școala Europeană – 2007” , 05.06.2007

Ministrul educației, cercetării și tineretului, domnul Cristian Adomniței, a premiat astăzi cele 60 de școli câștigătoare la a IV-a ediție a concursului de proiecte “Școala Europeană”, în cadrul unei festivități organizate în foaierul Operei Române din Capitală. Cu acest prilej, ministrul Cristian Adomniței a înmânat reprezentanților fiecărei unități de învățământ placheta și certificatul “Școală Europeană – 2007”. “Dumneavoastră știți ce înseamnă școală europeană. Sunteți cei mai buni 60șitrebuie să îi ghidați și pe ceilalți colegi. Vă felicit pentru munca intensă depusă pentru obținerea acestei distincții“, le-a transmis ministrul educației premianților.
Colegiul Național “Mihai Eminescu” Baia Mare a obținut locul 7 din 60 de licee câștigătoare cu un total de 180 de puncte din maxim 200.

Certificatul este valabil timp de trei ani, după care școala trebuie să concureze din nou pentru a reintra în posesia lui.
În acest an, fiecare unitate de învățământ va primi și un premiu în valoare de 4.500 lei, bani care vor fi utilizați pentru dotări. Decizia privind bunurile care vor fi achiziționate aparține conducerii fiecărei unități școlare. MECT va repartiza sumele la Inspectoratele Școlare Județene/al municipiului București, care la rândul lor au obligația să lealoce unităților de învățământ.
Evaluarea celor 159 de școli înscrise în concurss-a realizat după următoarele criterii: coerența activităților de cooperare europeană cu politica generală a instituției școlare, integrarea activităților de cooperare europeană în programul curent al școlii, varietatea grupurilor de vârstă implicate în activități, continuitate și constanță în activități, strategie și modalități de evaluare și diseminare, calitatea parteneriatelor stabilite.
La acest eveniment au participat Secretarul de Stat pentru Învățământ Preuniversitar, doamna Zvetlana Preoteasa, directorul Direcției Generale Management Învățământ Preuniversitar, doamna Liliana Preoteasa și inspectorul școlar general al municipiului București, domnul Cristian Alexandrescu. Alături de reprezentanții MECT au mai fost prezenți domnul John Barker (Delegația Comisiei Europene), coordonatorul adjunct al Biroului de Informare al Parlamentului European la București, doamna Raluca Huluban și coordonatorul departamentului Comenius al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, doamna Corina Leahu.

13.05.2004 COMUNICAT DE PRESA AL MINISTERULUI EDUCAȚIEI

Ministerul Educatiei si Cercetarii a organizat joi, 13 mai 2004, in prezenta Secretarului de Stat pentru Învatamânt Preuniversitar, doamna Ioana Irinel Chiran, si a domnului Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene în România festivitatea de decernare a certificatelor “Scoala Europeana”. Competitia pentru acordarea certificatului “Scoala Europeana” a fost instituita de Ministerul Educatiei si Cercetarii începând din anul scolar 2003/2004 si s-a desfasurat în perioada 1 octombrie – 1 decembrie 2003. Competitia a fost/este deschisa tuturor unitatilor de învatamânt preuniversitar care au fost sau/si sunt implicate în activitati sau proiecte de cooperare europeana. Activitatile se pot referi fie la institutie, pe ansamblu, fie la personalul didactic sau elevi, individual sau în echipe. Evaluarea candidaturilor depuse s-a bazat pe urmatoarele criterii: Coerenta activitatilor de cooperare europeana cu politica generala a institutiei scolare. Integrarea activitatilor de cooperare europeana în programul curent al scolii. Varietatea grupurilor de vârsta (a elevilor) implicate în activitati. Continuitate si constanta în activitati. Strategie si modalitati de evaluare. Strategie si modalitati de diseminare. Calitatea parteneriatelor stabilite “Cred ca aceasta competitie dovedeste ca în scolile românesti se vede existenta unui spirit european, ca sistemul de învatamânt românesc vrea sa devina european chiar daca înca nu are banii necesari pentru a recupera unele ramâneri în urma.