TÂRGULUI DE CRĂCIUN – “FEERIE DE IARNĂ”
Decorațiunile de Crăciun se pot realiza din cele mai neașteptate materiale, de la obiecte din sticlă, la șosete pline cu orez sau umerașe împodobite. Ornamentele pentru Crăciun sunt un prilej de a petrece timpul alături de cei dragi atunci când le creăm. Aproape orice obiect din casă poate fi reciclat și transformat în ornament de Crăciun. Dar ce poate fi mai frumos când aceste activități se împletesc cu cele de tip umanitar! Aceste decorațiuni au fost realizate cu bucurie de către elevii Colegiului Național “Mihai Eminescu ” Baia Mare cât și de către elevii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, urmând să fie expuse în cadrul primei ediții a TÂRGULUI DE CRĂCIUN – “FEERIE DE IARNĂ”, în perioada 17-19 decembrie 2021, in comuna LĂPUȘ. Târgul de Crăciun propune vizitatorilor achiziționarea de aranjamente naturale și decorațiuni specifice sărbătorilor, iar fondurile adunate în urma acestui eveniment vor fi donate pentru un caz umanitar.
Mulțumim elevilor noștri pentru dăruirea, implicarea și bucuria cu care au participat la această activitate!
🤝Activitate susținută in cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC) – 16 Decembrie 2021
    
 
 

Săptămâna Siguranței pe Internet

perioada 10-14 februarie 2020

Coordonatori: Prof. Marius Crăciun,Prof. Andreia Lungu,Prof. Daniela Ciolte,Prof. Ramona Bencze,Prof. Rodica Mone,Prof. Anca Gavra,Prof. Gizella Sarkozi,Prof. Steliana Pop,Prof. Corina Tămaș,Bibl. Ionela Hojda.

Parteneri: ISJMM

„Safer Internet Day – Ziua Siguranței pe Internet” este un eveniment de anvergură europeană, desfășurându-se anual în luna Februarie, sub egida rețelei europene „INSAFE” -European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.

Scopul proiectului:

Creșterea gradului de conștientizare privind pericolele și beneficiile mediului online și punerea la dispoziție a resurselor proiectului Sigur.info necesare pentru crearea unui mediu mai sigur și mai responsabil pe Internet.

SIMPOZION INTERDISCIPLINAR 100 ++ DE ANI DE ȘTIINȚĂ
ȘI TEHNOLOGIE ÎN ROMÂNIA  9 DECEMBRIE 2019

http://simpozion100deanidestiinta.simplesite.com/

ACTIVITĂȚI:

1. ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ
Elevi: Tânjală Andrei, Maxim Alexandru, Ciceo Bogdan, Balog Adrian, cls. XI F
Profesor coordinator: Mureșan Ramona
2. PROGRESELE TEHNOLOGIEI DÎN MEDICINA SECOLULUI XXI
Elevi: Câmpan Diana, Pogăciaș Ioana, Lemnean Daiana, cls. XII C
Profesori coordonatori: Incze Cristina, Duță Camelia
3. OVIDIU BOJOR și tinerețe fără bătrânețe
Elevi: Horge Andreea, Goste Andreea,cls. X B,
Brahaiță Iulia, Grigor Ștefana, Cls. X G
Prof. coordonatori: Beșleagă Anca, Bencze Ramona
4. ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ
Elevi: Goste Alexandra, Tuns Daria, Creciun Alexandra
Profesor coordinator: Trifoi Ioan
5. Grigore Moisil – părintele informaticii
Elevi:  Ciurdaș Paul,  Kerulo Andrada cls. XIC
Profesori coordonatori: Lungu Andreia, Crăciun Marius
6. Obiective Turistice Naturale din România
Elevi: Buda Paula, Ciceu Ana, Cls. XI C
Prof. coordonator:  Gizella Sarkozi
7. Schimbările climatice Și impactul acestora asupragenerației viitoare
Elevi: Vanca Bogdan, Oșan Adrian, Rîpa Alexandru, Rob Valentin, Bila Samuel, cls. XI G
Profesori coordonatori: Ionce Georgeta, Miclean Mariana
8. „Aurel Vlaicu-începutul aviației românești”
Elevi:  Kulcsar Rareș, Dragoș Andrei, clasa a X-a G
Profesori coordonatori: Daniela Ciolte, Corina Tămaș
9. Aspect al importanȚei apei în mediul geografic
Elevi: Dumuța Amalia, Mare Miculin, cls. IX F
Profesor coordonator: dr. Covaciu Ionuț
10. Impactul industiei miniere asupra mediului geografic din depresiunea Baia Mare—prezent Și perspective.
Elevi: Ioana Pogăciaș, cls. XII C
Profesor coordonator: dr.Ileana Vasilescu

Organizatori: catedra de matematică și științe, profesorii de geografie din cadrul  Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Baia Mare.

Astăzi, 28 noiembrie, suntem împreună în numele pasiunii noastre comune: limba franceză. Pe care, iată, am îndrăgit-o atât de mult încât ne-am făcut brățară de aur din ea. Suntem împreună pentru că toți suntem profesori de limba franceză, pentru că suntem prieteni în numele limbii franceze, dar mai cu seamă pentru că ne-au ales elevii noștri să facem parte din distribuția activităților acestei zile.
Vă mulțumim, dragi elevi, și personal vreau să vă asigur că, la rândul vostru, deseori îmi sunteți profesori: am învățat de la voi lecția răbdării, a nuanțelor, a toleranței și a empatiei, a iertării și a acceptării.
Astăzi, ne gândim fiecare dintre noi la proful nostru de franceză. La unul anume, care probabil ne-a motivat la un moment dat, care ne-a activat latentele pasiuni și năzuințe. Dar – ce frumos a spus Gabriela într-un mesaj postat pe facebook – toți avem mai mulți profesori de franceză care au pus umărul la devenirea noastră. De fapt, noi, profii de franceză așa suntem: o echipă. Noi nu putem fi singuri. Și nici nu dorim asta.
Dacă mai era nevoie de vreo dovadă, iată-ne și azi împreună: elevi, foști elevi astăzi profesori (de franceză), profesori!
Vă mulțumesc tuturor și vă cer permisiunea să închei cu clasica întrebare ”Qu’est-ce que vous avez préparé pour aujourd’hui?”

#mercimonprof2019
#lejourduprofdefrancais2019
foto: Marina Ghile, XII D (merci)
Mulțumim Loredana Veisa pentru bunătăți!

Juvenes Translatores la Eminescu

În data de 21 noiembrie a.c., Colegiul Național Mihai Eminescu a participat la concursul european de traducere pentru tineri, Juvenes Translatores, organizat de Comisia Europeană.

Elevii colegiului au mai participat în alte două rânduri la această competiție, ultima dată fiind anul trecut. Astăzi tinerii traducători și-au încercat penița și și-au demonstrat talentul lingvistic în cele cinci limbi studiate în preponderență la CNME:

  • Roxana Bonte, din clasa a XI-a B, pentru limba italiană, susținută de doamna profesoară Liliana Feder,
  • Andrada Kerülö, din clasa a XI-a C, pentru limba germană, coordonată de doamna profesoară Romina Fischer,
  • Ada Mașcovici, din clasa a XI-a C, pentru limba engleză, pregătită de doamna profesoară Simona Dicu,
  • Eliza Lakatos, din clasa a XI-a D, pentru limba franceză, îndrumată de doamnele profesoare Ramona Astalâș și Maria Ciumău, și
  • Andra Micu, din clasa a XI-a G, pentru limba spaniolă, consiliată de doamna profesoară Loredana Molnar.

Traducerile acestora vor fi evaluate de corpul de traducători ai Direcției Generale Traduceri a Comisiei Europene de la Bruxelles, iar rezultatele concursului vor fi făcute publice până în februarie 2020.

Competiția are loc în același timp în toate statele membre ale Uniunii Europene, cuprinzând un număr de 32 de școli din România și 751 la nivel european. Fiecare instituție are posibilitatea de a înscrie în concurs între 2 și 5 elevi, la final alegându-se un singur laureat pe țară. Scopul acestui eveniment este de a promova studiul limbilor străine și a profesiei de traducător.

Coordonator al activității la nivelul Colegiului Național Mihai Eminescu,

Prof. Elena Iercoșan

 

 

 

Educație prin artă!

Colectivul clasei a 9-a A,

profesori coordnatori: Gavra Anca, Andreia Lungu, Sarkozi Gizella, Bencze Ramona.

“Scopul educaţiei este nimicirea mărginirii egoiste a individului şi supunerea lui la raţiunea lucrurilor. “– Titu Maiorescu

 

 

Activitati de autocunoastere si activitati de team building derulate la orele de dirigentie si in cadrul saptamanii “Scoala Altfel” cu elevii clasei a Xa H (actuala clasa a XI a H)

Activitate extrascolară – Sisteme alternative de educație – vizita la Centrul Montessori “Dumbrava minunată” de la Dumbrăvița

Scoala Altfel – Vizita la Memorialul Durerii – Sighetul Marmatiei si vizita Ocna Sugatag